Goudprijs: € 72.190,65 Zilverprijs: € 867,63

Zimbabwe grijpt terug naar de goudstandaard

Zimbabwe grijpt terug naar de goudstandaard
23-08-2022 Goudstandaard Nieuws

In Zimbabwe is al langere tijd sprake van hyperinflatie en verliest men vertrouwen in de munteenheid. Om die reden heeft de centrale bank besloten om de goudstandaard terug te brengen. De prijzen in het Afrikaanse land Zimbabwe zijn in een jaar tijd met meer dan 190 procent gestegen. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt de inflatie 9,6 procent. De eigen munteenheid – de Zimbabwaanse dollar – is dramatisch in waarde gedaald dat de centrale bank van Zimbabwe besloten heeft om de hyperinflatie tegen te gaan door munten van 22 karaat goud te gaan slaan. Eerder verhoogde het land de beleidsrente naar 200 procent in de hoop dat mensen hun geld op de spaarrekening laten staan. In Nederland verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs de rente van -0,50 procent naar -0,25 procent.

Goudstandaard

Door de invoering van de gouden munt kunnen mensen hun geld ruilen voor een gouden munt van één troy ounce (31,10 gram), de munten zullen ongeveer evenveel waard zijn als de actuele goudprijs. Het staatsbedrijf Fidelity Gold Refineries zal de munten slaan. Het initiatief doet denken aan de Krugerrand, de bekende gouden munt die in Zuid-Afrika geslagen wordt. De gouden Krugerrand is een wereldwijd erkend beleggingsalternatief geworden door zijn hoge zuiverheidsgraad van 91,67 procent (22 karaat). De munt krijgt de naam ‘Mosi-oa-Tunya’, wat vrij vertaald ‘de donderrook’ betekent, een verwijzing naar de Victoriawatervallen op de grens tussen Zimbabwe en Zambia. De munten kunnen aangekocht worden via centrale bank.

Veilige haven

Goud wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en als bescherming tegen inflatie. Men hoopt dat de Zimbabwaanse gouden munten als stabielere waarde kunnen dienen dan de Zimbabwaanse dollar.

Het invoeren van de gouden munten brengt gemende gevoelens met zich mee. De ervaring van de Zimbabwanen met de centrale bank heeft een zorgwekkend en onzeker verleden. Van veel Zimbabwanen is bekend dat zij hun spaargeld, inclusief pensioenen, kwijt zijn geraakt toen de Zimbabwaanse dollar in 2009 crashte. Dit was het gevolg van een jarenlange hyperinflatie, die uiteindelijk zelfs opliep tot 500 miljard procent.

Sinds het einde van de ‘Zimdollar’ wordt in het land veel gebruik gemaakt van vreemde valuta, meestal de Amerikaanse dollar. Er zijn meerdere pogingen geweest om de lokale valuta nieuw leven in de te blazen maar tevergeefs want de munt heeft opnieuw een kelderende waarde. De uitgifte van de gouden munten moet de hyperinflatie beteugelen en een stabielere waarde creëren voor de inwoners.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.