24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zonnige perspectieven: horizon gloort goudgeel en zilvergrijs

De goudprijs wordt naar historische hoogten gestuwd: vorige week was dit  $ 1 584 per troy ounce. Hiermee is een record bereikt. Alleen in 2013 stond de prijs op hetzelfde niveau. Ook zilver blijft niet achter met $ 1 770 per troy ounce, en The Silver Institute verwacht dat de waarde dit jaar met 13% zal toenemen ten opzichte van 2019. Dit heeft verschillende oorzaken.

Belangstelling centrale banken

Centrale banken spelen een grote rol in de sterke positie van zilver en goud. Zij kochten vorig jaar 650 ton goud in. Vooral China en Rusland hebben groots ingeslagen: sinds 2008 zijn de goudreserves van de landen respectievelijk verdrie- en verviervoudigd. Mogelijk deden zij dit om afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

Tegelijkertijd is de rente op staatsleningen bijna nul. De vraag en dus de prijs van goud stijgt hierdoor omdat het een veiliger investering is in vergelijking met staatsobligaties. Immers, de  keerzijde van een goudinvestering is dat fysieke goudstaven in een kluis niet renderen. Dit is sterk irrelevant geworden door de lage rentes die de centrale banken hanteren. Obligaties geven dan een negatief rendement.

Zwakke euro

Ten tweede is een zwakke euro een feit. De munt zakte naar $ 1,08, een dieptepunt van de afgelopen twee jaar. Centrale banken zijn waarschijnlijk geneigd geweest daardoor te investeren in een ander fonds naast de dollar. Ook beleggers maken van de lage eurokoers gebruik door de munt te lenen en te verzilveren in andere valuta. Daardoor zijn er meer diverse munten op de markt wat de euro stevig onder druk zet. Beleggers wijken daardoor uit naar ‘veiligere havens’.

Zonnepanelen

Zilver wordt nog steeds gebruikt in zonnepanelen. De laatste zijn steeds meer in trek. Het algemene marktprincipe (de waarde stijgt met de vraag als aanbod gelijk blijft) is vanzelfsprekend ook geldige voor zilver. Hoewel het metaal nog steeds ondergewaardeerd wordt ten opzichte van goud lijkt dit volgens het Silver Institute dit jaar flink bij te trekken.

Coronavirus

Ten slotte speelt het coronavirus een grote rol. De uitbraak hiervan heeft invloed gehad op alle eerder genoemde gebieden. Het lijkt een logische actie van Christine Lagarde van het IMF en Jerome Powell van de Federal Chair Reserve om economische groei beleidsmatig te stimuleren om de negatieve effecten van het coronavirus binnen de perken te houden. Analist Manoj Kumar Jain van IndiaNivesh heeft de indruk dat goud en zilver door de ramp blijven toenemen in waarde: “We verwachten dat beide blijven fluctueren deze week en hierin investeren een goede strategie is. Als de goudprijs boven $ 1 584 per troy ounce blijft zou dit naar $1 592 tot $ 1 600 kunnen stuwen. Voor zilver verwachten we dat als de prijs boven $ 1 770 blijft dit doorgroeit naar $1 784 tot $ 1 800 per troy ounce.” Met oplopende infectiecijfers op de achtergrond verwordt deze analyse steekhoudend.

Bekijk ook