Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Zwart is wit, en wit is zwart

20-12-2013 Zilverpaul

Voor een interview op nota bene Bloomberg,  waar verkondigd wordt dat de goudkluizen in London nagenoeg leeg zijn omdat alles richting Hongkong is verhuisd, klik hier.

Ondanks dat bereikte de goudprijs vandaag een 28-maands dieptepunt op $1192:

om overigens nabeurs nog verder weg te zakken naar $1187. Hoe dat komt? De Engelse taal heeft daar een mooi woord voor: ‘carpet bombing’, geïllustreerd in onderstaand overzicht waarin u achter het tijdstip het aantal februari contacten in goud kunt zien die op de markt zijn gegooid. Overigens geen klein bier; het betreft in totaal 1,327 miljoen ounce goud in papieren contracten, ofwel 46,6 ton.

 •  2:40 AM: 1,262 Feb. contracts sold -126,200 oz. / 3.94 tons
 • 2:41 AM: 3,709 Feb. contracts sold – 370,900 oz./ 11.59 tons
 • 8:21 AM: 1,654 Feb contracts sold – 165,400 oz./ 5.17 tons
 • 8:47 AM: 2,295 Feb contracts sold – 229,500 oz./ 7.17 tons
 • 10:00 AM: 2,530 Feb contracts sold – 253,000 oz./ 7.91 tons
 • 10:06 AM: 3,482 Feb contracts sold – 348,200 oz./ 10.88 Tons

en om het effect van de eerste aanval op de goudprijs weer te geven onderstaand grafiek, waarin duidelijk de prijsval zichtbaar is, met in het onderste deel het enorme volume waarmee de aanval gepaard ging:

Zo wordt de westerse goud- en zilvermarkt leeg getrokken tegen bodemprijzen, door de Amerikanen om zo de dollar nog even overeind gehouden, of door de Chinezen die zo goedkoop kunnen hamsteren…. wie zal het zeggen.

Verder maakte de CFTC vandaag bekend dat het de Swaps markt ( een afgeleid financieel product waarbij een bepaald risico wordt geruild tussen twee partijen ) voor misschien wel 55 duizend miljard dollar te klein heeft ingeschat. Klein bier natuurlijk, zeker als het Bruto Nationaal Produkt van de VS uit 2010 hiermee vergelijken: ongeveer 14 duizend miljard dollar. Gelukkig maar, het betreft een kleinigheidje, wat uiteraard de Dow Jones op deze feestelijke dag er niet van weerhouden heeft een record neer te zetten.

Op naar morgen, weer een nieuwe dag waarin zwart wit blijkt en wit zwart!

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Ons Moraal

  @Nadja en Gerard discussie van 21 december

  De economische groei van 4,1% komt omdat de VS In het 2e kwartaal hun bbp berekeningen hebben gewijzigd. Zo hebben zei o.a. de Entertainment sector toegevoegd.
  Zie het zo in slechte tijden gaan mensen bv. minder naar restaurants i.p.v. omdat men toch graag een avondje uit willen, gaan ze bv. naar de bioscoop. Doordat de koopkracht van de consument daalt en de consument zich eigen toch nog een stukje welvaart (voor zijn gevoel) wil permitteren vind er een verschuiving van het geld plaats. Het geld verplaatst zich dus in andere sectoren. De VS speelt hier op in met zijn bbp berekeningen. Dit is niets anders dan cijfermanipulatie. Doordat de VS zijn bbp berekeningen heeft aangepast zou de economische groei met minimaal 3% toenemen. Dit zie je nu ook terug in de cijfers van het 3e kwartaal. Het is dus een wassen neus die berekeningen ……

  Dus verkijk je er niet op!!

  en een aanvulling betreffende bedrijven kopen hun eigen aandelen (Apple, welke goede zaken in China doet)…

  http://www.slimmebeleggers.com/eigen-aandelen-inkopen/ (een kort artikel, maar o zo duidelijk)

  Om hier verder op door te gaan Kijk eens naar wat Nomi Prins zegt over QE en wat de koersen van deze 6 banken hebben gedaan, filmpje staat op youtube, klik op mijn naam en je ziet Nomi Prins staan, onder het filmpje onder meer weergeven, verwijs ik je direct naar haar pagina waarvan zei betreffende dit onderwerp een artikel over heeft geschreven. Zo ook de koersstijgingen van deze banken. (ik heb er een paar gecheckt en ze kloppen)

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • MJP

  Ron, Didier,

  ok, dus echt op zien jullie niet gebeuren, maar kosten om te mijnen worden te gek waardoor OF naar andere oplossingen voor industrie wordt gezocht, OF prijs per ounce omhoog.

 • Erk

  Procambarus. re: een overvloed aan goudvoorraden die, door de waan van de dag steeds maar weer vergroot worden.
  Dan heb je het over de papieren goudvoorraad. De fysieke voorraad bovengronds bedraagt 170.000 ton, zijnde 21 kubieke meter, en daar komt momenteel ongeveer 2.800 ton/jaar bij, zijnde 1,6%. Dit jaar kopen de Chinezen het grootste deel van de productie op: pic.twitter.com/5sMOBDG0ml. Dat is geen “waan van de dag” maar de harde werkelijkheid.
  Op de fysieke beschikbare ounces onder de papieren beurs comex liggen op dit moment ruim 90 aanspraken (COMEX-implosie slechts kwestie van tijd RT@JessesCafe: Comex Claims Per Deliverable Ounce of Gold at 92 to 1). Ze zouden willen dat de voorraden verhoogd kunnen worden, maar dat goud is naar China.

 • Procambarus

  Als ik zo, na een tijdje afwezig te zijn geweest de commentaren/voorspellingen/angstgevoelens over de toekomstige goudprijs lees, moet ik constateren dat eigenlijk niemand, ook de z.g. experts, hier een verstandig oordeel over kan vellen. Goud is en blijft een metaal dat, als het wordt gekocht en opgeslagen in prijs stijgt en als het wordt verkocht/afgebouwd prijsmatig instort. Technische analyses, grafieken, histories etc. kunnen naar de vuilverbranding zodra één centrale bank besluit iets van zijn goudvoorraad te verkopen, want dan ploft de goudmarkt subiet in elkaar. Het is best mogelijk dat er nog een goudhype ontstaat, want in goudbeleggersland ontbreekt de ratio volkomen. Laten we niet vergeten dat er een overvloed aan goudvoorraden bestaat die, door de waan van de dag steeds maar weer vergroot worden. En wat doen we “in the end” met al dat goud? Precies: niets.

 • oxford.road
 • Ws

  @ wendel
  Ik denk zelf dat ik 1 van de mensen ben die zich het hardst hierin verslikt heeft.
  Gezien de verliezen waar ik op sta.
  Maar we leven nog.

  Je hebt pas een verlies als je het verkoopt, anders zijn het alleen maar papieren verliezen en geen fysieke.
  En je kunt natuurlijk ook van je goud/zilver een mooi sieraad voor je vrouw/vriendin/vriend
  laten maken.
  En je denkt toch niet dat al die mensen die een duur gouden sieraad gekocht hebben elke dag de koers bijhouden of op een blog lopen te klagen

 • Nadja

  Grote bedrijven hebben veel cash geld in combinatie met gebrek aan investeringsmogelijkheden (deflatie-scenario) en kopen blijkbaar staatsobligaties (zie hieronder) maar ook (eigen) aandelen, feitelijk te vergelijken met een QE:
  Tweet: PIMCO Gross: Stocks have their own QE: “corp buybacks” at $500 billion a year. They are a main reason stocks go up. When do THEY taper?

 • Nadja

  Gerard, hier een grafiek die wel begrijpelijk is omdat door laagzetten van rente de lasten van schulden verlagen. Blijkbaar dusdanig dat het als percentage van huishoudinkomen (dat in absolute bedragen wellicht verlaagd is door afname van gemiddelde koopkracht) lager uitvalt: Tweet: “QE works “@StephanieKelton: Household debt service payments (% disposable income). pic.twitter.com/WFU7kL2pNb”
  Voor wat betreft de vorige grafiek: re: dat komt omdat dat geld voor staatsleningen weer uitgeven worden in de economie, en daardoor datzelfde geld van daaruit weer terugstroomt in die leningen.
  Ik weet niet zeker of ik het begrijp. Zit het als volgt?
  + de FED koopt staatsobligaties op, waardoor het balanstotaal toeneemt
  + bedrijven met veel geld (bv. Apple) lenen geld uit aan FED-Perifere banken door het opkopen van staatsobligaties
  + staatsobligaties op de FED- en Perifere bankenbalansen worden dan dus vervangen door geld, waardoor aandeel staatsobligaties op balanstotaal afneemt

 • didier

  @MPJ
  Ik denk dat het juist is dat zilver opgeraakt in die betekenis dat de energie om het op te delven steeds zeldzamer wordt.

 • Ron

  Zilver kan niet opraken, de aarde is een gesloten systeem en er ontsnapt geen zilver.
  Terugwinnen is een heel ander, in sommige gevallen dure aangelegenheid.

 • MJP

  @ mvg Marcel : had je oproep van 12-12 ff gemist op zilverpaul.nl :P

  Wie hier gelooft er in de verhalen dat zilver in 2020 wel eens ‘op’ zou kunnen zijn ? Op veel US sites kun je daar info over vinden en op youtube ook.

  Ik weet na 4 jaar informatie zoeken over zilver niet meer wat waar is en niet……….

 • Erk

  Wendel, re: Schrale troost, maar zo staat het er voor.

  Beleggen is een kwestie van timing.
  Maar de besten weten soms niet de bodem te prikken.
  Jim Rogers is daar eerlijk over, en zegt ook dat na een historisch lange 12-jarige bullmarkt een bearmarkt moest gaan volgen, met een complex bottoming-proces waar we nu in zitten.
  Maar bekijk het reel en van afstand zou ik zeggen: degenen die zeggen 800 zijn net zo dom als degenen die 5000 voorspellen.
  De bull zal terugkeren na de elliotwave (5-stappen) en dus voor nu adviseer ik verkoop niets en koop als het onder 1200 gaat.

 • Ron

  Goud is 100% goud en geld is 100% gebakken lucht.
  Nogmaals…goud koop je niet voor de winst!
  Het zou jammer zijn als je geld ” ge-bail-inn-ed” wordt of de eenheid voorgoed aan de kant wordt geschoven, want uiteindelijk is het systeem niet meer te redden.

 • Wendel

  Goudprijs is 50% waarde 50% gebakkenlucht.
  Ik denk goud rond de 8-900 en zilver 8-10 reële waarde.
  We kunnen er onderhand boeken over schrijven.
  Willem is er mee gestopt om goud en zilver de lucht in te schrijven.
  Laten we ons neerleggen bij de situatie hoe erg die ook voor velen is.
  De toekomst zal het leren.
  Of over 5 jaar zijn velen van ons hun geld definitief kwijt of het komt weer goed.
  50% kans.
  Troost is dat al het verloren geld toch geen rente op had gebracht.
  Stel dat de rente op 5% stond dan zou het verlies nog groter geweest zijn.
  Schrale troost, maar zo staat het er voor.
  Ik denk er zeker niet makkelijk over.
  Ik denk zelf dat ik 1 van de mensen ben die zich het hardst hierin verslikt heeft.
  Gezien de verliezen waar ik op sta.
  Maar we leven nog.

 • Gerard

  Dat klopt. Het loopt ook niet 1 op 1 op. Dat komt omdat dat geld voor staatsleningen weer uitgeven worden in de economie, en daardoor datzelfde geld van daaruit weer terugstroomt in die leningen. Denk eens aan bedrijven die miljarden over houden en dit geld niet investeren. Denk aan de cash posities van oa Apple. Maar ook commerciele banken die reserves moeten opbouwen. Dit is ook spaargeld van niet investerende bedrijven.
  Ik heb het al erder geschreven, onderschat de cash posities niet die als een oceaan aan geld achter de dijken ligt.

 • Nadja

  Gerard, af en toe duiken wat onverwachte grafieken op, zoals deze: pic.twitter.com/bT7WP3YHAT
  Het geeft weer de Governement bond holdings as percentage of Total Balance sheets.
  Gaat in VS en JP omlaag.
  En dat terwijl daar massaal staatsobligaties opgekocht worden.
  Gaat de grafiek dan niet de verkeerde kant op?

 • Gerard

  Nadja,
  Re. Uit voorraadopbouw zoals ik recentelijk las? Daar gaat het geld ook niet echt van rollen. Wat is er echt loos?

  Cyclische opbouw voorraden is 1. Toch niet onderschatten. 2. Is de heel flexibele economie van oudsher.
  De belangrijkste is de opbouw van overheidsschullden. Die groeit wel heel erg hard, en allemaal bedoelt om de economie te stimuleren. Nadeel is dat de hoge schulden later als een boemerang weer terug komen.
  En tenslotte, de USD is de wereldmunt. Dat betekent geld printen, met het voordeel dat dit geld in de opkomende markten ophoopt en dus de hoge inflatie aldaar veroorzaakt.

 • Erk

  Lamberto, absoluut een aardige verschijning en minstens zo belangrijk heel intelligent. Ik volg haar via twitter, dus kan het een beetje beoordelen. Waar ik zeer verheugd over ben is dat er in de generaties onder mij toch ook talenten ontspruiten met interesse in hoe maatschappij en geldsysteem werkt en met de vaardigheden om de zaken te kunnen analyseren.

 • Lamberto

  @Erk

  U schrijft: “Ben jij een oudere blogger die geïmponeerd is door een jong blaadje? :-)”.

  Beste Erk,

  Ik moet toegeven dat het een leuke verschijning is die tevens over een grote dosis intelligentie beschikt.
  Op mijn leeftijd eet je niet meer naast de deur, en omdat ik maar over 25 zilverlingen beschik is ook mijn financiële situatie niet rooskleurig genoeg om te imponeren.
  Maar alle gekheid op een stokje, bekijk de inhoud van haar weblog en u zult met mij tot de conclusie komen dat wat ze daar heeft neergeschreven de moeite van het lezen waard is.
  We zullen nog veel van deze jonge journaliste horen.

 • Erk

  Lambert, re : “FREDERIEKE HEGGER MAAKT DE CRISIS VERSTAANBAAR!”.

  Ben jij een oudere blogger die geimponeerd is door een jong blaadje? :-)

 • Lamberto

  ALS OUDERE BLOGGER DIE UITGEKEKEN/GELUISTERD IS OP HET EINDELOZE GEWAUWEL DOOR AL DIE ZOGENAAMDE DESKUNDIGEN DIE DAGELIJKS OOK OP DIT WEBLOG VOORBIJ KOMEN, WAS IK BLIJ VERRAST TIJDENS MIJN ZOEKTOCHT OP INTERNET HET VOLGENDE INTERVIEW OP RADIO 1 TE VINDEN.

  HET ONDERWERP: “FREDERIEKE HEGGER MAAKT DE CRISIS VERSTAANBAAR!”.

  http://www.radio1.nl/item/133241-Frederieke%20Hegger%20maakt%20de%20crisis%20verstaanbaar!%20.html

  De frisheid van het interview deed mij deugd, eindelijk eens een jonge spontane vrouw die de komende jaren nog veel van zich zal laten horen.
  Zij is een van die jonge mensen waar de toekomstige maatschappij het van moet hebben.
  Een voorbeeld voor de vele zombies die momenteel met hun aanwezigheid de openbare ruimte vervuilen.
  Zoals al gezegd intrigeerde mij het interview zodanig dat ik verder heb gezocht.

  Zie de blog: “Economie van Morgen”.

  http://www.economievanmorgen.nl/category/blog/columns/

 • Nadja

  Gerard, re: economische groei is enige manier om uit de deflatie-spiraal te geraken.

  De VS-groeicijfers van 4,1% in derde kwartaal zijn opmerkelijk hoog als we het deflatie-scenario in ogenschouw nemen. Wel hoge groei, bij minimale inflatie. Niet echt eerder gezien. Waar komt die hoge groei vandaan? Uit voorraadopbouw zoals ik recentelijk las? Daar gaat het geld ook niet echt van rollen. Wat is er echt loos?
  http://slimbeleggen.net/amerikaanse-economie-verrast-positieve-zin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=amerikaanse-economie-verrast-positieve-zin?reseller=4eaeeb29ce984

 • Genpensioneerde

  Dat de ‘vaults’ leeglopen, daar zal wel niemand nog aan twijfelen. En met eind januari, Chinees nieuwjaar, zal er aan de huidge lage prijzen, nog heel wat goud gekocht worden.

 • oxford.road
 • Nadja

  Genpensioneerde, re: In Gold We Trust
  Ja, die @KoosJansen is de te prijzen man die deze statistieken van fysiek goudgeweld in China verzamelt en presenteert. Hij is te volgen op twitter. Als je de 2013-cijfers op je in laat werken, moet je begrijpen dat er belangrijke ontwikkelingen aan de hand zijn.
  Neem bijvoorbeeld ook de informatie dat terwijl de goudprijs daalt het aantal claims op iedere troy ounce goud in de COMEX juist toeneemt. De hoeveelheid goud die op papier circuleert op deze markt is inmiddels al bijna 79x zo groot als de onderliggende voorraad: https://www.goudstandaard.com/voor-iedere-troy-ounce-goud-in-de-comex-circuleren-79-claims Het vooraadniveau is terug op dat van de jaren negentig!

 • oxford.road
 • Genpensioneerde

  Alan Greenspan is chief advisor van Paulson’s gold investments, zie het tweede artikel op ingoldwetrust.

 • Genpensioneerde
 • Nadja

  Gerard,
  Tuurlijk de regeltjes uit het verleden – toen beursstijgingen een voorloper waren voor economische groei – kunnen nog steeds gebruikt worden om de bubbel te verklaren, zoals:
  + dat bij lage inflatie aandelen de geliefde belegging zijn
  + dat ls er lage groei is er daarna automatisch wel weer een keer hoge groei zal komen
  Maar in dit deflatie-scenario is de belangrijkse reden voor de bubbel de QE. Jouw eigen plaatje in je meester-bijdrage “de kern van het probleem” geeft het aan: normaliter dalen de aandelenkoersen in de K-winter.

 • Gerard

  Nadja,
  Het lijkt inderdaad niet logisch, heb je gelijk in.
  Maar, beurzen stijgen altijd hard op lage inflatie bij lage economische groei. (0,5% -2%). voor beiden: boven 0,5 en nooit hoger dan 2%. Dit is ook heel logisch te verklaren!
  1. Lage groei zet de verwachting hoger.
  2. Lage inflatie drukt de rente omlaag.

 • Gerard

  Ons moraal,
  re. …afnemen v/d waarde van huizen/goederen t.o.v. de schuld. Dit komt door het verlies aan koopkracht van de mensen.

  Goed verhaal. Ik pluk hierboven even de belangrijkste regel eruit.
  HEEEL veel economen vergissen zich hierin.
  Alle prijzen blijven stug vasthangen aan de koopkracht. En dus NIET direct aan de geldhoeveelheid, wat velen hardnekkig vol proberen te houden. Dit sluit ook perfect aan bij wat we de voorbije 2 jaar zagen, “deflatoire krachten”.

 • Nadja

  Ons Moraal, re: Dat de aandelen koersen stijgen is op zich logisch,
  In een deflatie-scenario, waar we nu in zitten – is dat NIET logisch. Door niet meer te investeren door overcapaciteit, door mensen te ontslaan, etc. holt de gemiddelde koopkracht achteruit en zitten we in een deflatie-spiraal. Alle bedrijven krijgen er op korte of in ieder geval op lange termijn mee te maken en zullen hun inkomsten zien dalen. No way out!
  De belangrijkste reden waarom aandelen stijgen is dat het QE-geld ergens naar toe moet, niet naar de reele economie dus want daar valt geen rendement meer te maken, maar het wordt besteedt in het beurscasino met geld te verdienen door koersopdrijving, niet vanwege de goede economische vooruitzichten. Weet je nog dat 10 of meer jaren terug het normaal was dat aandelenkoersstijgingen een half tot een jaar voortuitliepen op de groei in de reele economie.

 • Anna

  Interessante artikelen
  De Vlaamse wetenschapshistoricus Evert Peter geeft inzicht in de loopgravenoorlog die in het Belgische bankwezen aan de gang is. Ook daar vecht de bankenlobby tegen de verhoging van kapitaalseisen voor banken: http://www.ftm.nl/column/oorlog-belgische-bankwezen/

  Het verdienmodel van onze banken: http://anecpa.nl/kritieken-2/waarom-de-banken-hebben-gefaald-en-waarom-ze-dat-blijven-doen-als-ze-de-kans-krijgen.html

 • Ons Moraal

  @ Nad

  Dat de aandelen koersen stijgen is op zich logisch, zie het zo;

  In roerige tijden gaat het slecht met bedrijven, uiteindelijk blijven de sterkste bedrijven over.
  In het begin door de economische impact gaat het dus slecht, grote bedrijven beginnen te reorganiseren om de overheads kosten te drukken, automatisering hoort hier ook bij.
  Vele bedrijven die niet kunnen investeren gaan over de kop. De grote jongens gaan dus automatiseren, omdat de kleine verdwijnen komt er weer meer werk binnen bij de grote bedrijven. Maar dit gat wordt echter niet door personeel opgevuld. Dit kunnen ze aan d.m.v. de automatisering.! Snellere processen zorgen weer voor meer cashflow. En zodoende worden aandelen weer meer waard!

  over assets;
  Ondanks dat het bezit/Goederen procentueel gezien zijn toegenomen vanaf de jaren 50 maar zo ook de schuld. Is de schuldencreatie niet het probleem, maar het afnemen v/d waarde van huizen/goederen t.o.v. de schuld. Dit komt door het verlies aan koopkracht van de mensen.
  Het volk wat nu gaat aflossen op hun huizen/goederen van hun spaarcenten kunnen echter de schuldentoename zoals die van de overheid en wat al gecreëerd is juist in deze cyclus niet echt bijbenen. De schulden opstapeling van de vorige cyclussen liggen nu opéén gestapeld op één hoop!

  Bekijk dit report maar eens betreffende de assets, hij is niet zo lang is bovendien van de VS maar geeft je wel een goede indruk.

  http://www.crestmontresearch.com/docs/i-rate-Gross-Debt.pdf

  Trouwens de Amerikaanse dollar is gedekt door de American Taxpayer! Zolang hun de belastingen kunnen betalen………….????

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  The Insiders Are Now Preparing For The Economic Collapse – X22Report Episode 244: http://youtu.be/x-hABNSOPlw

 • oxford.road

  Analysts warn of the risk for further diclines in the year to come ……

  http://www.marketwatch.com/story/golds-13-year-bull-run-breaks-with-29-annual-loss-2013-12-20

 • oxford.road
 • oxford.road

  Mining flows into Gold ETF ’s first time in 6 weeks …..

  http://www.mining.com/turning-tide-money-flows-into-gold-etfs-first-time-in-6-weeks/

 • oxford.road
 • Nadja

  Gerard, re: Het is eigenlijk behoorlijk tegenstrijdig wat er gebeurt. Het klopt gewoon niet.

  De voorbeelden van tegenstrijdigheden:
  + Aandelen gaan omhoog versus blijvend zwakke economische ontwikkeling; iedereen is het er over eens dat de economische groei nog jaren laag blijft
  + Papieren goudprijs omlaag versus massale fysieke vraag (China 2013YTD > 2000T)
  en dat met het gegeven dat de rijken rijker worden, armen armer, en de middenklasse in het Westen uitdunt.

  Mijn analyse: de financiele papieren beleggingswereld, waarin de rijken posities hebben, ONTKOPPELT steeds verder van de fysieke, reele economie. En dat kan niet duren, het een moet een afspiegeling zijn van het ander. Voorbeeld”de hoeveelheid geld in de wereld moet gelijk zijn aan de assets, zoals je eerder zei. De onbalans tussen beide werelden wordt groter. In de financiele wereld, die dus opgeblazen is qua waarde (veelal slechts papier en niet gedekt door hard assets uit de reele wereld), zitten mee onze spaar- en pensioengelden. Ik ben benieuwd wat ik met de uitkering nog kopen kan te zijner tijd en vrees eigenlijk het ergste. Daarom ga ik ook weer wat Maple Leafs kopen op dit 1200 prijsniveau.

 • Gerard

  En zoals verwacht ketste goud af op de 2e aanval op 1200. We kunnen door naar de bovenkant downtrend kanaal zo rond 1240 a 1250.
  Goud reageert al een tijdje heel erg voorspelbaar.
  De beide bodems op 1200 liggen nu 6 maanden uit elkaaar.

  Zit nu net naar Obama te kijken, live. Tjonge wat een hoop schouderklopjes, van hemzelf. Ik geloof die halleluja allemaal niet. Ik moet nog eens zien of die VS economie wel goed herstelt. Die groeide tot nu toe minimaal op steeds hogere schuldenberg.

 • Sebassol
 • Ons Moraal

  @zilvervis

  Het zou heel goed kunnen dat de FED volgend jaar juist wel verder gaat taperen, zoals ik probeer aan te tonen in een eerdere reactie:

  http://www.thesilvermountain.nl/blog/6208/columns/het-gemak-dient-de-mens.html/comment-page-1#comments

 • Zilvervis
 • Ron

  Zit wel wat in:
  .
  Investors in gold mining stocks that have lost about half their market value this year are preparing for even more pain.
  The metal is on course for its first annual drop in 13 years and forecast to extend losses in 2014. That’s pushing producers toward stock sales to pay down debt borrowed under more optimistic conditions. The 13 miners on the BI Global Senior Gold Valuation Peers Index increased their borrowings 47 percent in the past two years to $44 billion. It all adds up to more pressure on share prices.

 • Genpensioneerde

  Op regeren wereld. Dit zou leerstof moeten zijn op school.

 • marcel